• Välj språk:
  • Svenska
  • English

 

MagooMagoo 3D Studios

I början av år 2000 bestämd sig söderhamns-grabbarna Henrik Jernberg, Jonas Lindström och Andreas Östlund att starta ett företag.

Deras affärsidé var att erbjuda reklam- och filmbranschen 3d-animationer.

Anders Thörnquist träffade ägarna hösten 2003 och såg trions kreativitet och företagets möjligheter. Anders, som är född i Söderhamn, återvände hem och blev delägare och vd i bolaget där han svarar för affärskunnandet. I dag har Magoo 3d Studios 19 fast anställda i Söderhamn. Studion är den största utanför storstadsregionen och anses ligga i framkant i sin nisch. Deras kunder finns till 50 procent i USA och den andra hälften i Europa och Sverige.

Hur kan ett företag som har sin största marknad i USA och Europa vara verksamt i Söderhamn?

– Det går alldeles utmärkt. Våra kunder i USA bryr sig inte om vart företaget ligger.

– Här har vi skräddarsydda lokaler av högsta kvalitet till en bråkdel av vad de skulle kosta i Stockholms innerstad där många företag av den här typen finns.
Vi har den internetuppkoppling vi behöver och inga begränsningar i resandet. Arlanda ligger tidsmässigt inte längre bort än från en söderförort i Stockholm, säger Anders Thörnquist.

När grundarna startade bolaget föll det sig naturligt att göra det på hemmaplan. Det beslutet har man aldrig haft anledning att ompröva.

– Gentemot storstaden har Söderhamn många andra fördelar också. Här kan man få sin röst hörd och träffa och diskutera med beslutsfattare och kollegor som är svårt i större städer. Dessutom har vi fått stor respons på våra synpunkter.

– Det finns numera ett stort och seriöst intresse från stadens sida att stötta företagandet. Det finns också arenor där företag och organisationer kan träffas och utbyta erfarenheter och hjälpa varandra.

Anders Thörnquist, vd/delägare i Magoo 3D Studios

Skyltar & MärkenSkyltar & Märken

”I Söderhamn finns rätt personal, rätt lokaler och rätt livsmiljö”

– Efter att ha varit uppvaktade av en lång rad kommuner fastnade vi för Söderhamn. Vi märkte snabbt att staden har kapacitet, kunskap om legoarbeten och en gedigen industritradition. Med facit i hand vet vi att det var mödan värt att organisera en flytt. I Söderhamn har vi bra personal, funktionella lokaler och en otrolig samarbetsanda.

Det säger Leif Öberg, platschef i Söderhamn för Skyltar & Märken AB. Företaget flyttade produktionen från Huddinge till Söderhamn år 2005. Från början pendlade Leif och tre kollegor som följt med från Stockholm. Idag är tre av de fyra permanent boende i Söderhamn. Totalt jobbar 15 personer på företaget.

"I Söderhamn hjälps man åt"

– Det finns en bättre livskvalitet här än i Mälardalen. Lönerna är ungefär desamma, men du får ett hus vid havet för en bråkdel av vad det skulle kosta i Stockholmstrakten. Det blir mer pengar över att leva för. Man slipper bilköer, stress och framför allt – här blir man bemött som en människa. Första gången som Leif upplevde andan i Söderhamn trodde han inte att det var sant. Han skulle köpa en tv-box men var osäker på om mottagningen skulle fungera. ”Ta med dig boxen, testa och kom tillbaka om den inte fungerar”, sa säljaren. Leif hade ingen legitimation med sig, betalade inget, bara tog boxen under armen och gick mycket omtumlad ut ur affären.

 – Det skulle ju aldrig hända i Stockholm. I början trodde jag nästan att folk hade någon baktanke, men nu har jag lärt mig: I Söderhamn hjälps man åt. Företagare stöttar varandra och kommunen hjälper till på ett mycket bra sätt.

"Nära Stockholm"

För företagets del har flytten enbart varit positiv. I Huddinge hade de svårt att rekrytera personal, lokalerna var sämre och hyran högre. I Söderhamn finns rätt personal, rätt lokaler och rätt livsmiljö.

– Närheten till Stockholm betyder också mycket. Tar man hänsyn till köer och trafik tar det faktiskt nästan lika lång tid att åka från södra Stockholm till Arlanda som att åka från Söderhamn till Arlanda.
Hans tips till andra företagare som överväger en flytt är att våga.

– Det kan kännas jobbigt att organisera en flytt och att bryta upp, men det är underbart att få en nystart.

 

Leif Öberg, Skyltar & Märken  

Ewa i walla art design ab

”Söderhamn finns också nära världen. Vi har Sveriges största flygplats, Arlanda, en och en halv timme härifrån. Dessutom har vi bra kommunikationer med snabbtåg och E 4:an som båda går genom kommunen.”

 

– Ewa i Walla Art Design AB är Söderhamnsföretaget som säljer egna klädkollektioner över i stort sett hela världen. Det är också ett företag som hyllats för sitt entreprenörskap och för sin design av kvinnokläder.  Årets Företagare i Gävleborgs län och i Söderhamns kommun naturligtvis, Årets Modelyft i Damernas Värld och nominering till Guldknappen och Gazellföretag två år i rad.

Företaget har idag 14 anställda. Företaget har också en butik på Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm men det är från Söderhamn verksamheten sköts.

- Jag ser mest fördelar med att vara företagare i Söderhamn. På en mindre ort finns en närhet och personliga relationer som det är svårt att uppnå i en stor stad som exempelvis Stockholm, säger Ewa i Walla

- När jag startade företaget år 2002 fick jag otroligt mycket hjälp av Tomas Tiger på Almi. Då kände jag den här närheten och den personliga relationen, som jag också kan känna i kontakten med myndigheter, banker och kollegor. Det är nog det som jag uppskattar mest som företagare iSöderhamn. Söderhamn finns också nära världen. Vi har Sveriges största flygplats, Arlanda, en och en halv timme härifrån. Dessutom har vi bra kommunikationer med snabbtåg och E 4:an som båda går genom kommunen.

 

Ewa Iwalla, Ewa i Walla Art Design AB  

Your voiceYour Voice

Deras marknad finns inte i Söderhamn men deras kontor har funnits där sedan starten 1996. Your Voice har valt småstadens lugnare tempo framför storstadens hetsiga puls, samtidigt som man är nära.

Företaget utvecklar och marknadsför bland annat mjukvara för medborgar-kommunikation. Det innebär att kommunerna kan lägga ut handlingar från styrelser och nämnder på nätet och att allmänheten kan kommunicera med politikerna. Medlemsreglersystem och ansökningssystem för Komvux och Musikskola är annan mjukvara som företaget har tagit fram.

– Våra kunder finns inte på hemmaplan men det går alldeles utmärkt att jobba från Söderhamn. Vi har aldrig haft några planer på att flytta från kommunen.

– Geografiskt ligger Söderhamn mycket bra till. När jag har ett ärende i exempelvis Stockholm kan jag åka fram och åter över dagen utan problem, säger Daniel Karlsson, bolagets vd och en av tre delägare.

Han betonar också vikten av bra arbetsmiljö och den har Your Voice med 13 anställda funnit i ett av de gamla och topprustade hamnmagasinen vid Söderhamnsåns mynning.

– Vi hyr lokaler med utmärkt kvalité till en bra hyra. Lokalkostnaden är viktig men lokalerna ska också fungera och inte minst viktigt, vara en del av en trivsam arbetsmiljö.

– Vi har den bredbandskapacitet vi behöver för att kunna kommunicera med våra kunder och utveckla vår mjukvara.

– Därför finns det ingen anledning att flytta till storstan. Tvärtom, vi har duktiga medarbetare som vi rekryterat i Söderhamn.

– Personligen tycker jag, som företagare och söderhamnare, att Söderhamn kan erbjuda det mesta. Och det vi inte har finns ändå nära.

Daniel Karlsson, vd/delägare i Your Voice